FASHIONCLASH Festival 2018 - Info Nederlands

GetFileAttachment-1-1.png

FASHIONCLASH Festival 2018 - FASHION MY RELIGION!15 juni – 17 juni 2018 | Maastricht

FASHIONCLASH presenteert met Fashion My Religion! de jubileumeditie van het internationale en interdisciplinaire FASHIONCLASH Festival. Gedurende 15-16-17 juni 2018 zullen er meer dan 150 veelbelovende ontwerpers en podiumkunstenaars aan het festival deelnemen uit landen zoals Nederland, Duitsland, Italië, Portugal, Polen, Finland tot aan Peru. Het festival is vormgegeven in het driedaagse The Route: een inspirerende pelgrimstocht langs exposities, lezingen, theater- en dansvoorstellingen en Fashion Talks. Het Modeshow programma vindt plaats op zaterdagavond, een spectaculaire avond waarbij talenten van de toekomst het podium krijgen in de SAM Decorfabriek. Kortom, een unieke gelegenheid om geïnspireerd te raken door de wereld van mode, het nieuwste fashion talent te ontdekken en te genieten van modestad Maastricht.

Praktische informatie 26 Locaties: - Modeshows: Zaterdagavond, SAM-Decorfabriek, Meerssenerweg 215, Maastricht - The Route: o.a. LAB-Gebouw, De Brandweer, Centre Ceramique, Bonnefantenmuseum, De Bijenkorf, ’t Dinghuis, Bergportaal Sint Servaas, het Vrijthof, Ace & Tate enz.

Toegang & Kaartverkoop FASHIONCLASH Festival is voor iedereen toegankelijk en grotendeels gratis, m.u.v. de modeshows. Let op! bij sommige activiteiten is er beperkt plek, regel is vol-is-vol, dus wees er op tijd bij.

Opening en The Pink Church zijn helemaal vol!

Kaarten voor de modeshows zijn te koop vanaf €12,50 (voorverkoop online) en €15,-/ studenten €7,50 aan de deur. Tickets zijn verkrijgbaar via www.fashionclash.nl - en tijdens het festival bij de SAM-Decorfabriek. Kaartverkoop -> Ga naar de Online Shop

De shows zijn uitverkocht! Als je er heel graag bij wilt zijn dan kun je op locatie afwachten of er nog kaarten Er verkrijgbaar zijn.

Loop The Route en ontdek het programma met Google Maps

Vragen: info@fashionclash.nl

Download de festival krant (alleen in Engels): PAPER

Thema: Fashion My Religion! Als overkoepelend thema duikt Fashion My Religion! gedurfd in op een van de meest actuele thema’s van het moment: religie. En dan met de name de relatie van geloof tot geslacht, haardracht of bijvoorbeeld kledij. FASHIONCLASH daagt deelnemers en bezoekers uit om middels mode de bestaande religieuze tradities en taboes te onderzoeken, te belichten of te doorbreken. Een appel tot activisme, dat hopelijk een nieuwe generatie modemakers en modeliefhebbers inspireert om hun rol zo betekenisvol mogelijk te vervullen.

“De ontmoeting tussen mode en religie is niet nieuw. Binnen de mode wordt al decennia veelvuldig gebruikt gemaakt van religieuze vormentaal en de kerkelijke pracht en praal. Soms vanuit louter esthetische motieven, soms vanuit een inhoudelijke kritiek. Met ‘Fashion My Religion’ zetten we het publiek en de ontwerper in het spanningsveld mode vs. religie, oftewel moderniteit vs. traditie. We kijken naar de culturele uitingen van persoonlijke, hedendaagse zingeving en meer traditionele uitingen. We zetten oude, absolute waarheden tegenover de fluïde waarheden van deze tijd door in te branden op sociale kwesties zoals feminisme en mensenrechten. En middels (mode)vormgeving ontleden we het veranderend bewustzijn rond de relatie met onze omgeving en komen tot nieuwe verhalen en benaderingen van het onderwerp ‘mode en religie’.” – FC team

PROGRAMMA

Modeshows Zaterdagavond 16 juni, SAM-decorfabriek, Meerssenerweg 215

Dé mogelijkheid om de collecties van nieuw internationale modetalent te ontdekken. FASHIONCLASH Festival biedt dit jaar weer podium aan designers van over heel de wereld zoals o.a. Alessandro Trincone uit Italië, Filipe Augusto uit Portugal, Emilie Thirion uit België, Annaïss Yucra Mancilla uit Peru en Haesung Bong uit Zuid-Korea. Ook Nederlands ontwerptalent is goed vertegenwoordigd met o.a. Maarten van Mulken, STEVEN VANDERYT, Teun Seuren en vele anderen.

Zaterdagavond 16 juni vindt tevens de MAFAD Show 2018 plaats met de afstudeercollecties van de modestudenten van MAFAD (Maastricht Academy of Fine Arts & Design) en de presentatie van het CLASH Project #10, out-of-the-box outfits van tien niet-modeontwerpers.

Sinds de allereerste editie wordt tijdens het festival traditiegetrouw het Clash Project gepresenteerd. In dit project worden tien niet-modeontwerpers door FASHIONCLASH uitgedaagd om een creatie te ontwerpen voor de catwalk. Deelnemers zijn o.a. kunstenares Simone Schuffelen, architect Tim Prins, spatial designers Dasha Tsapenko en ontwerper communication designer Mies Loogman. FASHIONCLASH staat bekend om de spannende cross-overs met theater en dans. Dit jaar wordt de SAM-Decorfabriek benaderd als een performing space’ waarbinnen ontwerpers niet alleen hun werk kunnen presenteren, maar ook nog meer dan voorheen uitgedaagd worden om op een performatieve wijze hun werk te presenteren aan het publiek. Geïnspireerd door het thema zal Studio AKATAK een concept voor de ruimte en scenografie ontwikkelen.

Meer informatie over Modeshows: hier

THE ROUTE vrijdag 15 t/m zondag 17 juni

Het hoofdprogramma van het FASHIONCLASH Festival 2018; ‘Fashion My Religion!’ is The Route. Tijdens de ‘Fashion My Religion!’ Route kan men op diverse locaties in de stad meerdere activiteiten en events bekijken en beleven. Het programma bestaat uit exposities, performances, films, pop-up shops, guided tours, fashion talks en workshops. Het programma is gratis en toegankelijk voor een breed publiek. Er worden speciale guided tours georganiseerd waarbij je wordt meegenomen en rondgeleid door professionals die meer verdieping aan de projecten kunnen geven.

Volledig programmaoverzicht:  The Route

Aantal voorbeelden van activiteiten:

KOORKAPPEN Project Expositie: 12 mei t/m 24 juni, Bonnefantenmuseum

Het KOORKAPPEN Project is een samenwerking tussen FASHIONCLASH en Heiligdomsvaart Maastricht. Voor dit project werden enkele ontwerpers uitgenodigd een ontwerp te maken geïnspireerd door de traditionele koorkappen en hun verhalen. Deelnemende ontwerpers zijn o.a. Ebby Port, Marlou Breuls, Tiel Janssen en Laurie Bessems.

Het KOORKAPPEN Project zal te zien zijn in de vorm van een Mode Processie in het stadscentrum van Maastricht en word daarna tentoongesteld tijdens het FASHIONCLASH Festival in het Bonnefantenmuseum. Naast de nieuwe ontwerpen zullen ook de originele 18e -eeuwse koorkappen gepresenteerd worden.

Entree: reguliere kaartverkoop van het Bonnefantenmuseum: meer informatie.

God is a Woman?! Vrijdag 15, 16, 17 juni, Centre Céramique

Speciaal voor deze 10e editie van FASHIONCLASH is het nieuwe project God Is A Woman?! geïnitieerd. Voor dit project zijn er tien ontwerpers geselecteerd en gevraagd een outfit te creëren die gebaseerd is op onderzoek naar een onderwerp gerelateerd aan het thema van het FASHIONCLASH Festival; Fashion Is My Religion!

‘God Is A Woman!?’ nodigt de ontwerpers uit om te onderzoeken welke sociale intoleranties er bestaan en hoe mode een rol kan spelen bij meer inclusiviteit. Deelnemende ontwerpers zijn o.a. Sander Bos, Mette Sterre, Steven Vanderyt en Bobbine Berden.

Showpieces expositie at De Bijenkorf Maandag 11 juni – Zondag 17 juni

Showpieces is een gecureerde, multidisciplinaire expositie van de meest dierbare en/of uitgesproken stukken uit de collectie van de betreffende ontwerpers die hieraan meedoen. Deze Showpieces worden bij de Bijenkorf Maastricht gepresenteerd met bijbehorend verhaal over de ontwerper en het concept. Je kunt hierbij o.a. het werk ontdekken van JAN-T, Melissanthi Spei, Hiske Hottinga, Fernandra Fernandes en Marcia Neuner.

Fashion Talks

The Pink Church Vrijdagavond, 15 juni, 19:30 - 21:30, Het Vrijthof

Moderator: Frank Los | Sprekers: Annemarie Penn-te Strake Burgemeester van Maastricht, Joanne Vrijhof, Stephan Ummelen, Nina Willems en Eva Line de Boer

In tijden van fake news staat de zoektocht naar waarheid centraal. En terwijl velen de kerk achter zich hebben gelaten is de behoefte aan zingeving springlevend. Slagen mindfulnesstrainingen en yogalessen in het bieden van betekenis? Onder leiding van Frank Los (de dominee van de Zwarte Cross) bieden Hier&Nu en FASHIONCLASH een verkenning van het begrip ‘religie’; in een roze kerk. Een prikkelende zoektocht naar waarheid, zonder dat het gaat over het hebben van gelijk. Bezoekers worden uitgedaagd om opnieuw na te denken over wat religie nou eigenlijk is en de vraag: Waar geloof jij in? De roze kerk is een initiatief van Waardengedreven.

Het is niet meer mogelijk te aan te melden voor The Pink Church. Ben je wel in de buurt, kom even kijken bij het het Vrijthof.

The Fashion Dialogue: a CLASH of VALUES Zondag 17 juni, LAB-Gebouw (lage frontweg 2c)

Zondagmiddag vindt de Fashion Talk plaats in samenwerking met MIND FASHION. Susanne Vegter gaat in gesprek met top sprekers als Adam Paecock, Maaike de Haardt, Dai Rees, Ben Wubs, Mariangela Lavanga en José Teunissen.

Toegang is gratis maar je moet je aanmelden. Info: hier

Guided Tours Tijdens het FASHIONCLASH Festival worden een aantal tours georganiseerd waar het publiek zich voor kan opgeven. Iedere tour wordt begeleid door een professional. De tours geven de bezoeker de mogelijkheid om door de ervaren ogen van een kenner het programma te beleven. De tours bestaan naast de rondleidingen ook uit interactieve ervaringen. De Guided Tours zullen geleid worden door Carlo Wijnands en Monika Turczyn.

Kaarten kunnen online besteld worden voor € 7,50 (deze is incl. een koffie van Coffeelovers): kaarten

Masterclass Goudborduren De Crafts Council Nederland organiseert tijdens het festival in Centre Céramique een tweedaagse Meet the Masterclass ter ere van het FASHIONCLASH Festival thema; Fashion my Religion! met meesterborduurster Monique van Munster. Hierbij maken de deelnemers kennis met verschillende technieken en materialen zoals die ook in het historisch goudborduurwerk toegepast worden.

Meer informatie over de Masterclass: klik hier

Masterclass is uitverkocht!

PERFORMANCES Dit jaar presenteert het FASHIONCLASH Festival een reeks aan theater en dans cross-overs, waaronder de voorstelling ‘Hunting’ van Nora Ramakers en Timo Tembuyser, een coproductie met VIA ZUID..

Daarnaast is er een interessante cross-over performance te zien in het Mosae Froum, genaamd Dialoque Between Fashion and Death van theatermaker Nina Willems die een samenwerking is aangegaan met modeontwerpster Marlou Breuls gebaseerd op het romantische gedicht van Giacomo Leopardi. Bij Lumière Cinema vindt de installatie/performance plaats ‘I Am Sad’, een project van Margreet Sweerts. Zeker niet te missen; LUX, de dansvoorstelling van SALLY Dansgezelschap Maastricht. Een choreografie van Martin Harriague in samenwerking met Maastrichtse modeontwerper Mieke Kockelkorn, geïnspireerd op het geschreven woord in religie.

Meeste performances zijn gratis toegankelijk. Vol-is-vol! Wees op tijd want er is beperkt plek. Meer informatie: hier

FASHIONCLASH Festival 2018 wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. Gemeente Maastricht, Provincie Limburg, VSBfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, BankGiro Loterij Fonds, Edmond Hustinx Stichting, Stichting Kanunnik Salden/ Nieuwenhof, KEVIN.MURPHY, Ellis Faas, DS Automobiles, Coffeelovers, Brand Bier, Thiessen Wijnkoopers, Santocci Limoncello, 

PL-Line, Sessibon en NH Hotels. Overview sponsors & partners >>