Mode, performance, duurzaamheid en gemeenschapszin komen samen in een hedendaags ritueel
Tijdens de 56e editie van de Heiligdomsvaart Maastricht presenteerde FASHIONCLASH het project Mensen dragen Mensen — een grootschalige performance waarin mode, ritueel, performance, duurzaamheid, gemeenschap en co-creatie op krachtige wijze samenkwamen.
Na een eerste uitvoering tijdens de Ommegang op zondag 15 juni, was het werk opnieuw te zien op zondag 22 juni, met als bijzonder hoogtepunt een unieke oversteek per boot over de Maas — een historisch moment binnen het programma. De performance werd ontwikkeld i.s.m. theatermaker Noah Janssen op uitnodiging van de organisatie van de Heiligdomsvaart, met als uitgangspunt het thema Bruggenbouwers — een oproep tot verbinding over generaties, overtuigingen en achtergronden heen.
De Heiligdomsvaart Maastricht is een eeuwenoude pelgrimstraditie die elke zeven jaar plaatsvindt in Maastricht sinds de 14e eeuw. Gedurende tien dagen worden relieken, rituelen en religie op eigentijdse wijze verweven met kunst, cultuur en gemeenschap. De Ommegang – een theatrale processie door de stad – vormt een van de hoogtepunten van het programma, waarvoor de organisatie FASHIONCLASH uitnodigde om een project te ontwikkelen.
Mensen dragen Mensen is een hedendaagse en inclusieve interpretatie van de Heiligdomsvaart. Meer dan 100 mensen (van 3 tot 70+ jaar oud) werkten mee aan het project: kinderen, jongeren, ouderen, studenten en ontwerpers. In het FASHIONCLASH Pop-Up Atelier in Centre Céramique werden kostuums, vlaggen en objecten gemaakt van afgedankt textiel, ingezameld via Rd4 Reinigingsdiensten. De volledige performance is bewust grotendeels circulair opgezet: van de kostuums tot de vlaggen en signing – alles is gemaakt van afgedankt textiel. Hiermee wordt niet alleen hergebruik zichtbaar gemaakt, maar ook de kracht van creativiteit binnen een circulaire samenleving benadrukt.